View Sidebar

Pratite Nas

fb gpl scribd yt
 


Ljudevita Posavskog 14
21000 Split
+385 (0)21 783 449

ŽIRO RAČUN:
2330003 - 1151555922
DEVIZNI RAČUN:
01008262555

SWIFT
S0GEHR22
IBAN HR8323300031151555922
 

Anonimna prijava

UPOZORENJE:

Online prijava ne šalje podatake o pošiljatelju. Da biste dobili odgovor, pošaljite kontakt informacije (npr. telefon, e-mail ili vašu adresu).

Online prijava nije namijenjena za brzo djelovanje. Ako želite da policija odmah djeluje, nazovite 112.

Anonimna Prijava
Kliknite polje prije slanja.

Zaustavite nasilje!

 NAPOMENA: Kada šaljete anonimnu prijavu, bitno je da što detaljnije opišete problem. Ako se radi o prijetnjama, napišite kakve su prijetnje. Ako je nasilje preko interneta ili mobitela, napišite kakve poruke dolaze (za primjer poslati jednu ili dvije poruke), kada je počelo, koliko dugo nasilje traje i sl. Vrlo je važno poslati podatke počinitelja ukoliko ih znate (ime, prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel, email) ili ukoliko ne znate tko je počinitelj – broj mobitela, email adresa, Facebook profil ili nešto drugo odakle dolaze uznemirujuće poruke.

Obiteljsko nasilje je kažnjivi oblik nasilja. Često je skriveno, a javnost dozna kada je uglavnom za žrtvu prekasno. Nasilje uvijek ostavlja fizičke i/ili psihićke posljedice. Za djecu je posebno traumatično. Malo je vjerovatno da će prestati samo od sebe.

Što možete učiniti?

Ako ste i sami žrtve nasilja u obitelji ili ako znate za takav slučaj, prijavite.

U prijavi napišite što više informacija kako biste pomogli policiji u istrazi.

– Tko provodi nasilje
– Tko je žrtva
– Gdje i kada se to događa
– Što se događa i kako

Anonimnu prijavu možete poslati i nama. Ona je potpuno anonimna, pa ne morate ostavljati svoje podatke osim ako želite da Vas kontaktiramo.

Nemojte čekati da se nasilje prestane samo od sebe jer su male šanse da se to dogodi. Čak i ako primijetite nasilje među članovima Vaše obitelji, prijavite ga u njihovo ime ako nisu u mogućnosti to sami napraviti.

Policija će razmotriti svaki zahtjev i primjereno djelovati. Zajedno s drugim službama će zaštititi žrtvu i ponudili niz informacija o agencijama i organizacijama koje nude dodatnu pomoć i podršku.

Što je nasilje u obitelji?

Obiteljsko nasilje je oblik nasilja koji je rasprostranjen u svim dobnim, društvenim, obrazovnim i profesionalnim slojevima. Prijeti uglavnom najugroženijim osobama: djeci, ženama i starcima.

Nasilje u obitelji ima svoje vlastite karakteristike: Počne neprimjetno i prikriveno pod različitim imenima, kao što su ljubav, ljubomora, odgoj. Nasilje uvijek eskalira, a samo po sebi neće prestati. Uvijek ostaju, ako ne fizičke, onda psihićke posljedice koje su mnogo gore ako je nasilje bilo intenzivnije i duže trajalo. Jedno od obilježja nasilja je također bespomoćnost žrtve, strah od počinitelja nasilja i strah da nasilje ne pređe u gori oblik.

Sve to, kao i uvjerenje da se nasilje ne može zaustaviti, spriječava mnoge da prijave nasilno ponašanje člana svoje obitelji.

Obiteljsko nasilje je zločin!

Nasilje u obitelji kao kazneno djelo definirano je člankom 215.a Kaznenoga zakona (NN 129/00., 71/06.).

Predviđa razne oblike kriminalnih aktivnosti, poput zlostavljanja, premlaćivanja, ponižavajućeg postupanja, prijetnji smrću, kazneni progon zajedničkog stanovanja i ograničavanje slobode kretanja, uhođenje, prisiljavanje napuštanja posla, postavljanje u podređeni položaj i dr.

Počinitelj može biti bilo koji član obitelji, a djelo može počiniti čak i nakon raspada obitelji.

Međutim, nasilje u obitelji nije jedino kazneno djelo u obiteljskom okruženju. S obzirom na posljedice nasilnog ponašanja također se mogu definirati različite tjelesne ozljede kao kazneno djelo u dijelu seksualne prirode, koje može biti samoubojstvo ili ubojstvo.